czwartek , 25 kwiecień 2024
Polecamy
Strona główna » Zdrowie i uroda » Dieta w ciąży – co powinna jeść przyszła mama?
Dieta w ciąży – co powinna jeść przyszła mama?

Dieta w ciąży – co powinna jeść przyszła mama?

Zapewne wiesz już, że do prawidłowego rozwoju Twojego dziecka niezbędna jest odpowiednia dieta. Dieta w ciąży musi być dobrze zbilansowana pod względem energetycznym oraz odżywczym, bowiem z zasobów żywieniowych korzystają wówczas dwie osoby: Ty i Twoje nienarodzone, ale intensywnie rozwijające się dziecko. Opracowanie odpowiedniego planu żywieniowego może nastręczać nie lada trudności, dlatego dobrze jest posiłkować się wiedzą specjalistów. Jakie składniki odżywcze odgrywają w diecie przyszłej mamy nadrzędną rolę?

Wapń

Jest jednym z najważniejszych makroelementów w diecie każdego człowieka, nie tylko w diecie przyszłych mam. Wapń stanowi jeden z podstawowych składników budulcowych szkieletu malucha, a odpowiednia jego ilość w diecie zapewnia prawidłową gęstość kostną u nienarodzonego dziecka. Poza tym, wapń wpływa na regulację pracy tkanki mięśniowej, co ma bardzo duże znaczenie w kontekście rozwoju serca u płodu. Niedobory wapnia w pożywieniu mogą objawiać się wieloma schorzeniami, zarówno u dziecka, jak też u mamy – pojawia się próchnica, odwapnienie kości i problemy z funkcjonowaniem mięśni. Głównym źródłem łatwo przyswajalnego białka są: mięso, przetwory mleczne, ryby i warzywa strączkowe.

Cynk

Cynk jest szczególnie ważnym mikroelementem, zwłaszcza dla kobiet. To on zapewnia prawidłową strukturę, a tym samym piękny wygląd włosów, skóry i paznokci. Niedobór cynku w diecie przyszłej mamy przynosi jednak o wiele poważniejsze skutki – może być przyczyną powstawania licznych wad rozwojowych, przedwczesnych porodów lub nawet poronień. Cynk wpływa również na prawidłowe ciśnienie krwi, odpowiada także za odpowiednie napięcie błon płodowych i zapobiega ich wcześniejszemu przerwaniu. Pierwiastek ten można znaleźć m.in. w mięsie, orzechach, nasionach, skorupiakach i chudych przetworach mlecznych.

Kwas foliowy

Bardzo ważnym składnikiem, który powinien znaleźć się w diecie każdej kobiety, jest kwas foliowy, a właściwie foliany – pod taką bowiem postacią, witamina pojawia się w produktach roślinnych. Największe ilości tego związku można znaleźć w zielonych, liściastych roślinach, takich jak: sałata, kapusta, szparagi, brokuły, szpinak lub brukselka. Prowadzone badania pokazują jednak, że mimo prowadzenia odpowiednio zasobnej w foliany diety, blisko 50% kobiet cierpi na niedobory tych substancji w organizmie – przyswajanie kwasu foliowego z pożywienia jest bowiem zakłócone. W takich przypadkach, zaleca się przeważnie codzienną suplementację preparatem witaminowym Femibion, którego głównym składnikiem jest najlepiej przyswajalna forma folianów – metafolina.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

One comment

  1. Warto jeść ryby bo są bardzo zdrowe i mają kwasy DHA, o ile ktoś nie może to powinien koniecznie uzupełnić je w swojej diecie.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Oznaczone pola są wymagane. *

*

Scroll To Top