Każda pora roku wymaga od nas tego, aby dbać o zdrowie, jednak zimą człowiek musi szczególnie o nie dbać, gdyż znaczny spadek temperatury może znacząco ochłodzić jego ciało i doprowadzić do przeziębienia.
Zima w Polsce w ostatnich latach pokazuje, że jest bardzo zmienna. Jednego dnia temperatura jest wyraźnie dodatnia, kolejnego może znacznie spaść, co nie sprzyja zdrowiu. Co pozwoli nam na walkę z przeziębieniem i utrzymaniem dobrego samopoczucia poza medycznymi środkami? Zdecydowanie pomogą nam przetrwać zimę owoce, bogate w witaminy. Warto pamiętać, że każdy owoc jest zdrowy, jednak jedne są bogatsze w witaminy, drugie mniej. Skupmy się na owocach dostępnych w Polsce, gdzie dojrzewają.
Jabłko
Owoc, z którego słynie Polska i jest jedną z potęg w sadownictwie. Jabłko również jest potęgą zdrowotną. Jabłko nadaje się nie tylko na smaczną i zdrową przekąskę ale również jako dodatek do ciast, sałatek i surówek, dżemów, kompotów czy jako po prostu sok. Z jabłek robi się również cydr oraz ocet. Owoc ten zawiera niemal wszystkie witaminy: A, C, D, E, K oraz witaminy z grupy B, a także wiele cennych minerałów. Najlepiej jeść je nieobrane, ze skórą, gdyż jest bardzo zdrowe oraz na surowo – poddanie jabłka obróbce termicznej, sprawia, że traci ono wiele składników odżywczych. Do tego jabłka są powszechnie dostępne w wielu odmianach i bardzo tanie. Jedzmy je na zdrowie! Różne gatunki jabłek oraz soki jabłkowe można zakupić w Intermarche (http://intermarche.pl/).
Gruszka
Podobnie jak jabłko ma wiele odmian i jest bardzo zdrowa. Rosną w Polsce ale gruszy jest mniej w naszym kraju niż jabłoni, gdyż grusze są ciepłolubne. Gruszka jest bogata w potas, fosfor, magnez, wapń, miedź, bor i jod. Zawiera witaminy A, B1, B2, B6, C i PP. Ma właściwości przeciwgorączkowe – łagodzi objawy grypy. W formie kompotu sprzyja w dolegliwościach przy zatruciach pokarmowych.
Dzika róża
Owoce dzikiej róży mają najwięcej wśród wszystkich owoców, po aceroli, witaminy C (nie jest nią cytryna, jak wielu z nas myśli). Posiada również inne witaminy A, B1, B2, E, K, kwas foliowy, olejki eteryczne oraz flawonoidy. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Owoce dzikiej róży doskonale wzmacniają organizm w sezonie zimowym. Pomagają również w innych dolegliwościach – w problemach z wątrobą, nerkami czy przewodu pokarmowego. Nie nadają się do jedzenia na surowo – można zrobić z nich sok lub dżem lub wypić w postaci herbaty.
Czarny bez
Owoce czarnego bzu są cennym źródłem witaminy C i witamin z grupy B ale jest trudno dostępny w sklepach, nabyć je można głównie w sklepach zielarskich. Najlepiej jednak samemu zebrać je na przełomie sierpnia i września. Należy uważać, ponieważ nie nadają się do spożycia na surowo – są trujące. Po odpowiedniej obróbce są świetnym lekiem na przeziębienie. Czarny bez ma również działanie moczopędne i przeczyszczające, a także wpływa korzystnie na kondycję naczyń krwionośnych i przeciwdziała rozwojowi miażdżycy.
Warto też zadbać o dietę nie tylko w zimę. Oczywiście też można skoncentrować się na celu jaki chcemy osiągnąć stosując daną dietę. Oprócz tego że chcemy poprawić sobie samopoczucie i zdrowo się odżywiać, możemy osiągać też inne cele np. poprawić jakość naszego życia intymnego.